Właściwości kofeiny

Kofeina

jest alkaloidem purynowym należącym do grupy metyloamin. Znajduje się w ziarnach kawy i wielu innych surowcach roślinnych. Może być również otrzymywana syntetycznie. Została odkryta przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego w 1819 roku. W zależności od źródła nazywana jest także teiną (gdy źródłem jest herbata), guaraniną (gdy pochodzi z guarany) i mateiną (gdy pochodzi z yerba mate).
 
Kofeina jest substancją, która ma postać białego proszku o gorzkawym smaku, nie cechuje się żadnym zapachem.
Kofeina nie kumuluje się w organizmie człowieka i jest wydalana wraz z moczem w postaci niezmienionej oraz jako pochodna kwasu moczowego i ksantyny.
Filiżanka kawy zawiera 2-115 mg tej substancji, natomiast dawka śmiertelna wynosi 10-12 g.
Średnie spożycie kofeiny w Europie wynosi 280-490 mg dziennie. Najwięcej spożywa się jej w krajach skandynawskich, wynika to z dużego spożycia kawy.
 

Kofeina

charakteryzuje się szybkim wchłanianiem z przewodu pokarmowego, maksymalne stężenie we krwi osiąga po 30-120 minutach od spożycia w zależności od indywidualnych uwarunkowań organizmu i obecności treści pokarmowej w żołądku.
Kofeina nie kumuluje się w organizmie, jest metabolizowana w wątrobie do teofiliny i teobrominy. Skutkiem spożycia kofeiny jest blokowanie receptorów adenozymy, co przejawia się zwiększeniem wydzielania katecholamin: adrenaliny, dopaminy i serotoniny. W efekcie tych procesów kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Poprzez przyspieszenie przemiany materii zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na tlen.
 

Kofeina

wpływa również na zmniejszenie napięcia mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Ponadto pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jest naturalnym stymulatorem, który zwiększa sprawność myślenia, zmniejsza zmęczenie zarówno psychiczne jak i fizyczne. Pobudza również wydalanie płynów i wykazuje słabe działanie moczopędne. Kofeina działa pobudzająco, usprawnia procesy myślowe i zwiększa koncentrację.
 
Ze względu na działanie na ośrodkowy układ nerwowy oraz pobudzanie receptorów dopaminy częste spożywanie dużych dawek kofeiny prowadzi do uzależnienia. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne zalicza kofeinę do związków psychoaktywnych. Nie jest to jednak typowa substancja uzależniająca.
 
Psycholog Tomasz Furgowski tak napisał o kawie:
"Utrata wolności ze względu na kawę? Tak, jest możliwa! Ale gdzie przebiega granica między zamiłowaniem a zniewoleniem? Jeśli przymus spożycia przewyższa przyjemność, jeśli zaniedbuje się sprawy ważne życiowo ze względu na picie kawy oraz doprowadza się do niekorzystnych zmian zdrowia, to możemy mówić o uzależnieniu się od kawy".

Dodatkowe informacje

Kontakt

  • +48 668 943 608
  • +48 668 943 605
  • biuro@kofeina-hurt.pl

Design © 2017 Websiteok All rights reserved.