Książki i publikacje i kofeinie

Kofeina

jest najpopularniejszą naturalną substancją pobudzającą. Występuje nie tylko w ziarnach kawy, kakaowca, owocach guarany, liściach herbaty i ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), ale też w kilkudziesięciu innych roślinach. 
Aby poprawić koncentrację i odzyskać siły częściej sięgamy po kawę, herbatę i napoje energetyzujące. Kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy, wpływa na wzrost koncentracji, relaks i poprawę nastroju. Przyspiesza czynność serca, zwiększa siłę jego skurczu i podwyższa tempo przemiany materii. Zwęża też naczynia mózgowe, dzięki czemu pomaga w łagodzeniu migreny. Kofeina ma właściwości pobudzające przez działanie na korę mózgową. Powoduje lepsze skupienie uwagi, wydłuża czas koncentracji, zmniejsza zmęczenie i senność. Niektóre badania wskazują, że poprawia logiczne myślenie i pamięć. To jednak efekt krótkotrwały i wraz z wydalaniem kofeiny z organizmu ginie. Średni okres półtrwania tego związku w organizmie wynosi 4 godziny (każdy ma inną wrażliwość na kofeinę). Najwyższe stężenie kofeiny we krwi występuje po 40-60 minutach od spożycia. To właśnie dlatego pobudzające działanie kawy czy herbaty pojawia się z opóźnieniem.
 

O kofeinie

możemy dowiedzieć się z różnych źródeł. Są to artykuły, w których autorzy opisują czym jest kofeina, gdzie występuje, jakie są jej dobroczynne właściwości i jaki negatywne skutki, gdy zażyjemy zbyt dużą dawkę.
Najczęściej artykuły w sposób zwarty i konkretny przedstawiają określony problem i jest ich bardzo dużo.
Jeżeli chcemy zgłębić wiedzę o kofeinie lub poznać inne jej oblicze wtedy warto sięgnąć po książki.
 

Oto kilka propozycji:

 
1- Calvin Thrash, Thrash Agatha- "Ciemna strona kofeiny"
    Produkty kofeinowe tworzą grupę nieobojętnych dla zdrowia substancji, które łączy podobny sposób  prowadzenia podstępnej wojny przeciw ludzkiemu organizmowi. Można porównać do syren z greckiej mitologii: są doskonale urzekające, słodko uwodzą, ale finał napawa goryczą. Ta publikacja to zmasowany atak na kawę i nie tylko...
2- Rafał Sowiński- "Dyskursy kofeiny"
    Fragment monografii: Swoista sprzeczność, która objawia się w porównaniu marketingowych dyskursów dwóch produktów.
3- Iko Grabon- "Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie"
    Z tej książki można się dowiedzieć co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiada jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnia na czym polegają sposoby parzenia i jakie są ich super moce. Jeżeli ktoś jest znudzony "małą czarną" musi przeczytać tę książkę... i poznać smak kofeiny.

Dodatkowe informacje

Kontakt

  • +48 668 943 608
  • +48 668 943 605
  • biuro@kofeina-hurt.pl

Design © 2017 Websiteok All rights reserved.