Zawartość kofeiny w uzależniających produktach

Kofeina, a ciąża

 
Kiedyś nie pozwalano kobietom ciężarnym pić kawy, dziś jest już inaczej.
Takie napoje jak kawa, cola, yerba mate, czekolada i napoje energetyzujące mają jeden wspólny składnik- kofeinę.
W okresie ciąży trzeba go stosować z umiarem. To wyjątkowy czas, w którym przyszła mama musi stworzyć dziecku jak najlepsze warunki do rozwoju poprzez prawidłową dietę i troskę o własne zdrowie. Spożywanie nadmiaru kofeiny nie pomaga w tym.
 
Dlatego należy przypomnieć czym jest ta substancja. Kofeina to organiczny związek chemiczny występujący w roślinach. Znajduje się w ziarnach kawy i wielu innych surowcach roślinnych. W zależności od źródła nazywa się teiną (gdy źródłem jest herbata), guaraniną (gdy pochodzi z guarany) i mateiną (gdy pochodzi z yerba mate). Może też być otrzymywana syntetycznie. Ma wygląd białego, drobnokrystalicznego, bezwonnego proszku.
Jest środkiem psychoaktywnym, który ma silny wpływ na organizm. Wśród skutków jej działania jest wiele pozytywnych:
- poprawia koncentrację,
- usprawnia procesy myślowe,
- likwiduje zmęczenie,
- poprawia nastrój.
 

Niestety

 
ma też działanie negatywne, zwiększa bowiem napięcie mięśnia sercowego- stymuluje wydzielanie adrenaliny, przez co zwiększa się częstotliwość jego bicia i siła skurczów. Jest też moczopędna więc sprzyja wypłukiwaniu z organizmu składników mineralnych i można się od niej uzależnić. Dlatego musi być spożywana w rozsądnych ilościach (zawsze, nie tylko w okresie ciąży).
 

Na przestrzeni

 
ostatnich lat wielokrotnie badany był wpływ kofeiny na przyszłe mamy i na organizm ich dzieci. Okazuje się, że kofeina przedostaje się przez łożysko do krwiobiegu płodu, ale nie wpływa to np. na powstanie wad wrodzonych u dziecka. Jednak niektóre badania sugerują, że zbyt duże ilości mogą sprzyjać poronieniom, zakłócać przepływ krwi i zaburzać transport substancji odżywczych do płodu, a także hamować wydzielanie hormonu wzrostu. Dlatego należy skonsultować się z lekarzem ginekologiem, który wskaże dopuszczalną dawkę kofeiny na dobę. Dodatkowym powodem ograniczeń jest to, że substancja ta powoduje wypłukanie z organizmu cennych dla zdrowia dziecka i przyszłej mamy składników odżywczych, np. żelaza, magnezu, witamin z grupy B, a głównie wapnia. Jest on jednym z najważniejszych pierwiastków w okresie ciąży, bo z niego powstaje szkielet malca. Jeśli przyszła mama będzie miał niedobór wapnia, płód "wyciągnie" go z kości, a to może skończyć się w przyszłości osteoporozą. Nadmiar kofeiny może powodować problemy ze snem, który jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia kobiety ciężarnej.
Dlatego warto ograniczyć spożycie kofeiny w okresie ciąży i być pod stałą kontrolą lekarza.

Dodatkowe informacje

Kontakt

  • +48 668 943 608
  • +48 668 943 605
  • biuro@kofeina-hurt.pl

Design © 2017 Websiteok All rights reserved.